Waarom ik denk dat papieren boeken steeds belangrijker worden

Tegenwoordig gaan heel veel dingen digitaal. Denk maar aan de post; afschriften van een bank of andere berichten gaan tegenwoordig eerder digitaal dan dat ze door de brievenbus komen. 

Ook met boeken is dit het geval: je ziet dat e-books een steeds grotere rol gaan spelen. Het is makkelijker, lichter, kost minder geld, enzovoort…

 

De digitale wereld

Ik heb het idee dat boeken steeds belangrijker gaan worden. En dan gaat het met name om de papieren boeken in tegenstelling tot digitale boeken.

Ten eerste denk ik dat mensen vooruitgangen in de digitale wereld serieuzer gaan nemen. Veel zaken worden gedigitaliseerd, waardoor de afstand hiermee steeds kleiner wordt. Door een papieren boek te lezen vergroot je die afstand toch weer in enige mate. Het kan gezien worden als een vorm van rust in tegenstelling tot de grote hoeveelheden informatie die op ons afgestuurd wordt (ook al is lezen in principe ook informatie in je opnemen, maar dit voelt vaak toch anders).

 

De zon en digitale apparaten

Daarnaast spelen ‘zonnestormen’ langzaam aan steeds meer op. Mijn vader is veel bezig met astronomie en weet dus ook redelijk wat over de zon. Hij vertelde me dat het mogelijk is dat als een zonnestorm echt heftig richting de aarde uitslaat, alle apparaten hier last van kunnen hebben. Dat betekent dat bijvoorbeeld alle informatie van ieder digitaal apparaat verwijderd wordt. Het hangt er uiteraard vanaf welke kant van de aarde op zo’n moment naar de zon gedraaid staat, maar het zou wel kunnen gebeuren. Het hoeft natuurlijk niet perse zo te zijn dat dit gebeurt, maar als je dit in de zin van boeken bekijkt, zijn papieren boeken wel veilig. Natuurlijk heb je dan ook het gevaar dat je huis in de brand vliegt of wat dan ook… Maar toch, het speelt wel mee.

 

IMG_20170713_212017_379

 

Bestellen wordt makkelijker

Misschien doe je het zelf ook wel regelmatig: je gaat even naar bol.com, klikt het boek aan dat je graag wil hebben. Even betalen en hoppa: je nieuwe boek wordt morgen geleverd.

Je zou kunnen zeggen dat het online bestellen van boeken ook ertoe zou kunnen leiden dat je eerder voor het ebook kiest, maar toch denk ik dat mensen een bepaalde waarde blijven hechten aan een papieren boek. Daardoor is het online bestellen van papieren boeken juist heel handig: je hoeft er bijna niets voor te doen om jouw favoriete boek in huis te krijgen.

Een waarde eraan hechten

Zoals ik hiervoor al even zei, heb ik het idee dat mensen steeds meer waarde gaan hechten aan papieren boeken. Het is toch iets bijzonders. Zeker als je het ons boekenliefhebbers vraagt: liever een ebook of papieren boek? Je zult zien dat veel van ons dan het papieren boek antwoorden.

 

Bookstagram

Je zult me misschien voor gek willen verklaren, maar toch telt het allemaal mee. Net als die zonnestorm die ook een rol speelt, misschien dan niet enorm groot, het is wel iets wat (gaat) gebeuren.

Zo ook worden Bookstagrams steeds belangrijker. Social media is een grote bezigheid in ons dagelijkse leven, we steken er veel tijd in. Binnen de boeken community zijn Bookstagrams heel populair. Hierop zie je dat de Bookstagrams met echt papieren boeken het beter doen dan een Bookstagram met alleen digitale boekenfoto’s.

De wil om erbij te horen zit in de mens. Ook via Social Media. Voor de een zal het belangrijker zijn dan voor de ander, maar het is wel degelijk iets dat naar mijn mening invloed heeft.

 

 

Denk jij dat er in de komende 10 jaar iets gaat veranderen wat betreft papieren boeken? 

Divider afluiter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s