Young Adult boeken zijn geen New Adult boeken

New Adult is een nieuw ‘genre’ wat de laatste tijd steeds meer voorkomt. Weet jij al precies wat dit genre inhoudt en waarom dit géén Young Adult is?

De opvattingen over de verschillen tussen deze twee genres, zijn nogal eens verschillend. Ik weet ook dat de meningen zijn verdeeld of Young/New Adult nu wel of geen genre is, maar ik ga het toch even zo noemen.

 

Young Adult

Young Adult boeken zijn gericht op jongvolwassenen. Dat zijn mensen tussen de 14 en 25 jaar (ongeveer uiteraard). In de boeken staat de ontwikkeling/groei van de hoofdpersoon eigenlijk altijd centraal.

Young Adult boeken worden voornamelijk dus ook door jongvolwassene mensen gelezen, maar ook kinderen en volwassenen lezen de boeken regelmatig.

De boeken zijn vaak redelijk fantasierijk. Soms krijgen de karakters met allerlei verschillende wezens te maken, die je in de echte wereld nooit tegen zult komen. Ook zijn er wel ‘realistische’ boeken te vinden binnen het genre, maar niet in overvloed.

 

New Adult

New Adult is eigenlijk een redelijk nieuwe naam. Het is een Engelse naam, net als Young Adult, welke de doelgroep benoemt. Deze is namelijk (ongeveer) 16 tot en met 30 jaar.

Eigenlijk is New Adult een soort vervolg op Young Adult. De hoofdpersoon is vaak al verder in zijn/haar ontwikkeling, wat betekent dat hij/zij al volwassener is (en ook beter aansluit op de doelgroep). Ook maakt deze persoon dus ook andere dingen mee tijdens het verhaal, wat aansluit bij de leeftijd van de hoofdpersoon (meestal tussen de 18 en 28).

 

Verschillen tussen YA en NA

  • Wat voor veel mensen een duidelijk verschil is; in New Adult boeken zijn ook seksscènes te vinden, waar deze in Young adult meestal niet te vinden zijn.
  • De ontwikkeling van de hoofdpersonage doorloopt een ander stadium. In YA is het de overgang van puber naar volwassen, waarin in NA het meer om het ‘indelen’ van hun leven gaat.
  • Levenservaringen, problemen en belevenissen zijn heel anders, voor de lezer en personage.
  • Er zijn al veel Young Adult boeken te vinden (wereldwijd), maar nog niet heel veel New Adult boeken. Langzaam beginnen dit er steeds meer te worden, waardoor het dus ook zijn eigen term heeft gekregen.

text divider leaf

Voor mij was het eigenlijk al een tijdje onduidelijk wat nu precies de verschillen zijn tussen deze twee ‘genres’. Aangezien dit steeds meer voorkomt, hoop ik dat ik het voor jullie ook wat duidelijker heb gemaakt!

 

Vond je deze post leuk? Misschien is deze post ook iets voor jou!

Wat vind jij van New Adult boeken?

Divider afluiter

Een reactie op “Young Adult boeken zijn geen New Adult boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s