Een karakterbeschrijving: Argus Vilder | Harry Potter Theories #2

Onze beste conciërge van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Ondanks dat hij eruit ziet alsof hij altijd een kort lontje heeft en vaak slechtgehumeurd is, heeft Vilder de grootste kennis van het kasteel van Zweinstein. Daarnaast is zijn kat Mevrouw Norks de meest geliefde kat ter wereld. 

“The irascible Hogwarts caretaker, who is forever waging war on all students.” – J. K. Rowling, Pottermore.

Staat ook wel bekend als

De bewaker van de schone vloer, wie het liefst straffen uitdeelt aan studenten die er ook maar aan denken om een troep te maken of de avondklok te overschrijden. Hij is altijd opzoek naar onruststokers (om ze te bestraffen) en vecht ervoor om Foppe permanent te laten verdwijnen uit Zweinstein (Hogwarts).

Vilder heeft altijd een heel grote liefde gehad voor zijn kat Mrs Norris (ook wel Mevrouw Norks). Daarom is het ook een grootste schok als Mevrouw Norks in het tweede deel van de serie versteend raakt door de Basilisk.

Vilder
Bron afbeelding: Warner Bros

Dit wist je nog niet

  • Argus heeft in zijn kantoor een la waarop staat: ‘Geconfisqueerd en Levensgevaarlijk’. Uit deze la hebben Fred en George Wemel de Sluipwegwijzer gesloten (Marauders Map).
  • Vilder is dikke vriendjes met Professor Sneep.
  • Argus Vilder is een Snol, wat inhoudt dat zijn ouders wel kunnen toveren, maar hij niet. Hij is echter wel bezig om het toveren te leren. Wel is in het zevende deel te zien dat hij, na ‘The Battle of Hogwarts’, de ravage begint op te knappen door met zijn bezem in de weer te gaan. Daaruit valt wel op te maken dat hij ook dan de toverkunsten nog niet onder de knie heeft.
  • Argus kan de klopgeest Foppe niet uitstaan en doet er alles aan om hem uit het kasteel te laten verdwijnen.
WB_F4_ArgusFilch_FilchStoodInCorridor_C394-7.jpg
Bron afbeelding: Pottermore
  • De naam Argus komt van de Griekste Mythologie, waar Argus een reus is met honderd ogen. Ofwel: iemand die álles ziet. En niets in minder waar. 😉
  • De naam Filch komt voor het Engelse woord ‘to filch’ wat letterlijk ‘stelen’ betekent. Dat past dus goed bij zijn rol in het boek: hij ‘steelt’ voorwerpen van leerlingen en ‘steelt’ ook als het ware de vrijheid van de leerlingen op Zweinstein.

“Filth! Mess and muck everywhere! I’ve had enough of it, I tell you!” – Argus Filch

  • Vilder is rond 1973 bij Hogwarts komen te werken als conciërge. Hij verving daarbij de voorgaande conciërge ‘Appolyon Pringle’.
  • Het is onduidelijk hoe Vilder precies terecht is gekomen bij Zweinstein.
  • Rond 1979 heeft Vilder al meer dan duizend boxen gevuld met straf gegevens.

 

Niet misbaar

Ondanks dat ik Vilder echt een enorme sufferd vind, kan hij echt niet ontbreken in de boeken. Hij hoort er gewoon bij en ik vind dat Hogwarts niet het zelfde zou zijn zonder Vilder en zijn kat. Ondanks dat hij niet kan toveren, hoort hij er naar mijn idee echt bij.

Ook vind ik het gewoon heerlijk hoe suffig hij soms kan zijn. Om maar even een voorbeeldje te geven uit de film Harry Potter and the Deathly Hallows part two:

“STUDENTS OUT OF BED! STUDENTS OUT OF BED DOWN THE CHARMS CORRIDOR!” waarop Professor Anderling reageert: “They’re supposed to be out of bed, you blithering idiot!” (J. K. Rowling, Harry Potter 7 part 2). 

Ik kan daar toch zo hard om lachen! En zo zijn er nog wel flink wat momenten waarop ik me suf kan lachen om zijn sullige acties. Geweldig!

 

Wat vind jij van Vilder? Een kwaadaardig iemand of juist iemand die het juiste probeert te doen, maar daar gewoon niet zo goed in is? Of is hij maar een opvulling voor het boek? 

Liefs, Lisa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s